Wednesday, 20 April 2011

Penawar Kerimasan

Dalam keadaan rumah tunggang-langgang kerana operasi cat-mengecat, dengan scaffolding di tengah rumah, dan barang-barang lemari berserabut di atas meja dan lantai, sejuk hati ini apabila terlihat salah-seorang ahli pasukan empat sekawan Mat Bangla yang bernama Abdurrahman, sebelum berus mencecah dinding mengucap Basmallah dengan penuh khusyu'.

Sebelum itu memang saya terfikir sampai bilalah saya harus bertahan dengan keadaan rumah sebegini serta kebisingan celoteh team yang amat bersemangat.

Lalu memujuk diri dengan mengharapkan sesuatu yang baik walaupun kecil, dari Yang Maha Adil... kerana berpeluang membantu hamba-hambanya yang mencari rezeki.

Kebetulan saya sedang membelek-belek online Al-Quran dan rasa tersentuh pula dengan sebahagian ayat 195 Surah Al-'Imran (kononnya mengulangi pelajaran di usrah malam tadi).

"(195) And thus does their Sustainer answer their prayer: "I shall not lose sight of the labour of any of you who labours [in My way], be it man or woman: each of you is an issue of the other...."  ~ Muhammad Asad's translation.

(195) Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firmanNya): "Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal dari kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan, (kerana) setengah kamu (adalah keturunan) dari setengahnya yang lain;

Subhanallah...

Malam tadi saya tertarik dengan ayat 190 dan 191:

(190) Verily, in the creation of the heavens and the earth, and in the succession of night and day, there are indeed messages for all who are endowed with insight,

191) [and] who remember God when they stand, and when they sit, and when they lie down to sleep,
and [thus] reflect on the creation of the heavens and the earth: "O our Sustainer! Thou hast not created [aught of] this without meaning and purpose. Limitless art Thou in Thy glory! Keep us safe, then, from suffering through fire!

Ustaz menerangkan yang "endowed with insight" itu lah yang "remember God when they stand, and when they sit, and when they lie down to sleep". Memang sah saya amat berkurangan dengan "power of insight" tersebut, kalau mengikut terjemahan Bahasa Melayunya ialah kurang berakal... ooops sedihnya

(190) Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal

 (191) (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.

Banyak perkara lagha yang mengisi waktu saya - mana mungkin boleh mencapai "a happy state" tanpa mengingati Yang Rahman Yang Rahim...

Sedang saya membaca ayat terakhir surah, saya teringat seorang rakan yang terlantar sakit.

(200) O you who have attained to faith! Be patient in adversity, and vie in patience with one another, and be ever ready [to do what is right], and remain conscious of God, so that you might attain to a happy state!

Insya Allah beliau sudah melatih diri untuk  "remain conscious of God" "when they stand, and when they sit, and when they lie down to sleep" atau ditidurkan.

Saya juga harus mempunyai kebolehan seperti itu.

Ini baru sahaja menghadapi keadaan rumah yang lintang-pukang seperti dilanda angin puting beliung. Belum lagi ancaman nuklear dan sewaktu dengannya.

Belum lagi di.....    (iishhh.... tak mahu fikirkan lah)

Ya Ampunnn...


Ini juga penawar.


17 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty Zendra,
Are you getting the house ready for kenduri-kendara? purrr....meow!

Kak Ezza@makcik blogger said...

Zen..nasib baik I dah lega...giliran kamu pulak laa...berserabut satu rumah...

ko alih bahasa kan makna ayat2 tu boleh tak..bukan apa..kalau cakap melayu lebih menusuk kalbu...

Selamat Berkemas..

Marina Monroe said...

InshaAllah, nanti akan dpt 'zuk' bila banyak berzikir dan mengingati Allah SWT.

Zendra-Maria said...

Cats... how's like in KL? If you're around after raya insya allah there'll be a kenduri *winks*

Zendra-Maria said...

Ezza, rasa malaih nak kemas - tak tau mana nak start hehehe

Ala Ezza nih dah lah oghang banyak housework dia bagi homework pulak lagi..

Tapi dah buat dah assignment tu... maka sungguh menusuk qalbuku bila tersedar saya nih sungguh kurang berakal :(( hehehe

Zendra-Maria said...

Insya Allah Marina... saya akan usahakan dengan anda sebagai inspirasi.. Take care now :)

Wan Sharif said...

Alhamdulillah ..dapat juga kita berkongsi intipati usrah tu :))))

Zendra-Maria said...

Tq Ayoh Wang

Ratu Chantek said...

Ehem....renovation baru, wardrobe juga harus baru....Cheers from KLGCC. (You know me).

Nin said...

Kak Zen, I've heard once before that Quran ni memang ajaib. Have you ever felt that everytime you read the Quran, you find that you're at a verse that relates to your current situation? Happens to me quite frequently... =)

By the way, repainting and renovating for a walimatul urus ka?

Zendra-Maria said...

RC/OZZ - wardrobe baru lepas reno badan; rasanya nak start with honey ;))

Zendra-Maria said...

Yes Lady Nin, good for you... Allah says in the Quran that it (Al-Quran) is a guidance for all time... if only we amalkan all the ilmu that's in there :)

DrSam said...

Assalamualaikum Kanda. lama tak menjengah dan berceloteh terutama di alam maya. harap rumah dan persiapan segala sudah sedia belaka.

Sejuk hati mendengar tazkirah ini. Moga-moga kita mendapat 'rasa' dan terbuka hati tentang hakikat mengenal makrifatNya. Inshaallah.

Al-Manar said...

How fortunate you are to be able to find solace from AlQuran, which can indeed help to pacify us all in time of distress, and bring us down to earth when we are flying high.

Zendra-Maria said...

Salam Dinda... akibat acid rain di kawasan lembah sini, rumah terpaksa di-makeoverkan... tapi makeover dalaman nih banyak stops and starts... acidic heart istiqamahnya ada kureng :(

Zendra-Maria said...

Thank you Pakcik... I try not to neglect the Quran but it happens sometimes...

zafi said...

ingstAunty,

Sorry long time no see :P
Super busy n kelam kabut lately... huhuhuhuuhu anyway tq for the reminder in your post! hope everything goes well with you!