Thursday, 2 April 2009

Kepada kita yang suka melancong ke luar negara ............... satu peringatan.

A forwarded e-mail message from hubby:



_________________________________________________________________________________________________________

dateWed, Mar 25, 2009 at 2:52 PM

A timely story before you fly off to HCMC without me!



----- Original Message -----

Sent: Tuesday, March 24, 2009 9:33 PM

Dear friends,

Kepada kita yang suka melancong ke luar negara ............ ... satu peringatan.


I would like to relate to you all an incidence... ......... ...... quite recent, i.e. about two weeks ago......... ...


After my daughter's wedding in early February, I had gone to Shanghai (saja nak enjoy lepas penat menguruskan perkahwinan) and my cousin went to Bangkok with his wife and brother in-law. Dia orang ni pun penat juga menolong buat hantaran dsb.


Nak dijadikan cerita, waktu nak pulang ke KL menaiki Air Asia, my cousin dan isterinya berbelanja di Duty Free Shop di airport.
Mereka membeli chocolates untuk cucu-cucu dan rokok untuk dirinya sendiri. Mereka telah diberitahu bahawa pembelian chocolate mereka ada free gifts berupa chocolate juga. Semuanya ini mereka letak di counter bayaran.

Waktu hendak membuat bayaran, mereka ternampak ada sebungkus rokok diletak di atas 1 karton rokok yang diletak di casher, berupa rokok dari brand yang sama. My cousin telah membayar kesemua chocolates dan 1 karton rokok tersebut dan meletakkan ke dalam beg untuk di bawa keluar, tanpa memperdulikan sebungkus rokok yang terletak di atas karton rokok beliau.


Nak dijadikan cerita, isterinya menunjukkan kepada rokok yang sebungkus itu yang sangkanya diberi percuma. My cousin terus mengambil sebungkus rokok tersebut dan berlalu untuk ke dewan berlepas (departure hall).


Sewaktu di Dewan Berlepas, beliau telah didatangi oleh seorang sekuriti dan bertanya kepadanya sama ada my cousin ada membeli rokok. Dengan ikhlas my cousin telah menunjukkan chocolate dan rokok yang dibelinya di Duty Free Shop tadi..... bersama dengan rokok sebungkus yang disangkanya diberi percuma.


Sekuriti menuduhnya mencuri rokok tersebut dan mahu membawanya ke balai polis untuk didakwa.
My cousin offered to pay for the cigarettes kerana salah faham beliau. Tetapi pihak sekuriti nenolak dan masih berkeras untuk membawanya ke balai polis. Manakala isteri my cousin disuruh pergi menaiki kapal terbang. Isteri my cousin tidak mahu meninggalkan suaminya di sana dan berkeras untuk ikut sama ke balai polis.

Di Balai Polis (yang terletak di kawasan lapangan terbang itu juga) my cousin telah diminta membayar ganti rugi sebanyak RM30,000 jika mahu dilepaskan. Kalau tidak beliau akan ditahan sehingga wang tersebut dibayar. Oleh kerana mereka tidak mempunyai wang sebanyak itu, my cousin telah dimasukkan ke lock-up di situ disamping ramai lagi tourists yang mendapat nasib yang sama. Manakala isterinya menumpang di rumah salah seorang kenalan mereka di Bangkok . Bersama beliau di lock up itu ada seorang tourist dari India telah berada di lock up itu lebih sebulan lamanya kerana keluarganya belum dapat mengumpul wang sebanyak US$70,000 kerana beliau dituduh mencuri pen (padahal tourist tersebut mengambil pen tersebut untuk membuat pembayaran di kaunter. Waktu mencari kaunter pembayaran, beliau terkeluar sedikit dari kawasan kedai tersebut, terus ditangkap dan didakwa mencuri!)


Sewaktu my cousin ditahan di balai polis tersebut, adik iparnya yang menaiki MAS tidak mengetahui kisah yang berlaku kepada abang iparnya. My cousin's wife menghantar SMS kepada adiknya menyatakan kisah yang terjadi kepada mereka. Tetapi oleh kerana adik ipar ini telah memasuki pesawat, beliau tidak boleh keluar lagi. Setiba beliau di KL, beliau berpatah balik ke Bangkok dengan menaiki pesawat MAS juga. Disamping itu keluarga my cousin di KL telah cuba menghubungi Kedutaan Malaysia di Bangkok dan beberapa kenamaan yang lain. Pihak polis Bangkok tidak memperdulikan semua rayuan yang dibuat baik oleh Menteri-Menteri di Malaysia maupun pihak Kedutaan kita di Bangkok .


Keesokkan harinya setibanya adik ipar my cousin ini dengan pesawat MAS dari Kuala Lumpur, beliau terus saja ke lock up untuk melepaskan abang iparnya. Dari RM30,000 telah diturunkan ke RM20,000.... . tapi adik ipar my cousin ini tidak punya wang sebanyak itu.
Beliau hanya ada RM11,000. Maka setelah beberapa lama berbincang, akhirnya pihak polis bersetuju dengan pembayaran sebanyak RM11,000. Belum pun sempat my cousin keluar dari balai tersebut, polis-polis ini telah membahagi-bahagikan wang tersebut sesama mereka dengan bangganya. Mereka juga menunjukkan wang-wang yang diperolehi yang terdiri dari matawang asing....... .. dan mereka sedikit pun tidak menunjukkan rasa bersalah dengan rasuah yang diperolehi itu.

Keesokkan harinya my cousin telah dibawa ke mahkamah (pesalah hanya berjumpa majestret melalui tingkap saja).
My cousin telah disuruh mengaku salah dan didenda sebanyak 2000 baht (what happened to the RM11,000? Tak disebut pun......... .....). Nasib baik my cousin teringat kisah tourist yang didakwa bersama beliau yang keluar tanpa meminta surat dari pihak berwajib tentang penahanan beliau, lalu ditahan kedua kalinya sewaktu mahu pulang di airport Bangkok . My cousin meminta mereka mengeluarkan surat menyatakan kes beliau telah selesai dan beliau dibenarkan pulang.

Sewaktu mahu membeli tiket kapal terbang pulang (tiket ini diuruskan oleh pihak imigresyen Bangkok ) beliau telah diberitahu bahawa semua tiket Air Asia telah habis terjual.
Yang ada cuma tiket MAS yang ternyata lebih mahal. Oleh kerana my cousin tidak punyai wang yang banyak, beliau mau menggunakan kad kredit untuk membeli tiket MAS. Yang peliknya bila my cousin kata nak bayar tunai tiket air asia, tiba-tiba saja pegawai ni kata ada tiket lagi dengan air asia ............ ..... (nampaknya semua peringkat yang mengambil kesempatan)

Pihak imigresyen Bangkok telah mengecop Pasport my cousin dan isteri beliau sebagai 'Thief'! Bukan itu saja, my cousin telah digari untuk di bawa ke pesawat. Setiba di pesawat pasport beliau telah diserahkan kepada pihak Air Asia dan apabila sampai di KL pihak imigresyen KL diminta mengiring my cousin ke pejabat imigresyen di Lapangan LCCT. Waktu di pejabat tersebut my cousin telah diberitahu bahawa kejadian ini setiap harinya terjadi kepada rakyat kita........ .... tapi yang peliknya kenapa perkara ini masih dirahsiakan dari kita semua? Pihak kedutaan kita pun menyatakan perkara yang sama...... dan menasihatkan my cousin supaya memberitahu keluarga dan sahabat handai untuk tidak ke Thailand dalam waktu yang terdekat ini sehingga keadaan politik di negara tersebut kembali stabil.


Sekiranya ini tidak terjadi kepada keluarga saya sendiri, saya pasti tidak mempercayainya. ..... macam cerita wayang saja....... tapi percayalah.. ... memang ini kisah benar.

12 comments:

Capt's Longhouse said...

memang dekat mana mana airport ada banyak conman, mesti berjaga jaga-lah. Baru ini ada se-orang minta tolong, dia kata terlepas flight dan tiada duit kena tidor/tak makan di-KLIA, saya pun beri wang,,,lesap !. Tak dia bayar balik wang yang di-pinjam kan as promised !
Cerita lama, dulu in 1985 when I carried out chopper ferry flight from Kerteh to Aberdeem, all the way ada saja conman nak tipu me. In Had Yai Airport bogus handling agent was waiting to tipu me. In Bangkok, there was a military coup and to release my chopper and continue my flight I had to bribe my way ! In Rangoon, we had to bring lots of medicine and special items requested by the ATC controllers even b4 my departure from K.L. (they telex across their demands b4 hand !) In India too until Egypt kena hazzled all the way ! Europe was o.k but kena bayar special allowance to airport refueller in London airport ! Geee,,,the British ajar all their ex-colonies how to be corrupted kot ?. (flight took 18 days with 28 stoppers along the way !)
YES be very extra careful nowadays at all airports in the World yaaaa.

Zendra said...

Nice pic Capt.

What in the world were you ferrying that needed so many days and so many stops? Surely any other vessel would have been faster. Or was it some top secret military operation?

Yeah, these days of "everyone can fly" literally means everyone that make up this world. Have to keep our eyes and ears open all the time. Not everyone can afford a trustworthy bodyguard, too.

Anonymous said...

Was ferrying back a Bristow helicopter, Sikorsky S61N which only cruise at 110 kts and K.L./Aberdeen is indeed a long long journey on a slow chopper!.
I left the services much earlier i.e. in 1982. Its top secret flights shall remain such hahaha.
Had my fair share of active service and combat too. Maybe, I should write a book about it and make some extra cash yaaaa?.

Capt.

Zendra said...

Yikes! what was the highest altitude you could fly in that contraption? and how did you put up with unfriendly weather? and the constant drone of the rotors? Entah2 u r a bit pekak tak?

Anonymous said...

yes, am now a bit deaf ! too much exposure to noise and radiation, high frequency waves plus UV rays during my piloting days.
we flew below 10,000 feet bcas of oxygen limitation in non-pressurised cabin.
in fact, wrote my flight journal which MHS helicopter is using presently as a guide for ferry flights. from start to finish plus preparation/planning/execution/findings/summary on each sector inclusive of weather/people/situational constrains etc. long story-lah but very interesting adventure, i must say so hehehe.
Capt.

DrSam said...

What a harrowing experience! Tourist scariest nightmare!

thank you for sharing the story and a kind of reminder too. These days we have to be extra carefully, more so if we are in a foreign land.

Zendra said...

Absolutely, Doc. I'm sure you travel widely in your line of work, but even the most experienced traveller can fall prey to evil people.

Zendra said...

Capt.
Your favourite pipe looks like it can be used as hearing aid, hahaha.

Yaa write-lah that book about your adventures / memoirs - sure can sell one

Cheers

Anonymous said...

Aiyooo,,,my style of writing cannot sell maaa ! Malaylish type, only local can understand and only nak baca in the toilet hahaha.
Will cuba writing in my blog and look see lah.

Capt.

Zendra said...

How about you making it into manga kind of illustrated story? No need to write, just hire a talented oghe 'ganukite to draw it up. And buat bersiri to appear on your blog once a week or something?

Just a thought.....

POSH76 said...

scary.....

POSH76 said...

scary.....